Kardemimmit

BIOGRAFIA

Kardemimmit on neljän nuoren naisen muodostama yhtye, joka soittaa uutta kansanmusiikkia Suomen ikivanhalla kansallissoittimella, kanteleella. Yhtyeeseen kuuluvat Maija Pokela, Jutta Rahmel, Anna Wegelius ja Leeni Wegelius. Kaikki soittavat 15- ja 38-kielisiä kanteleita ja laulavat. Ohjelmisto on nykykansanmusiikkia, josta valtaosa on yhtyeen jäsenien säveltämää. Kardemimmien musiikki on tuoretta, mutta se perustuu vahvasti suomalaiseen perinteeseen, niin itäiseen kuin läntiseenkin: rekilauluihin, pelimannimusiikkiin ja Perhonjokilaakson kanteleensoittotyyliin, itäiseen pienkantele- ja runolauluperinteeseen ja arkaaiseen improvisaatioon.

Yhtyeen juuret vievät espoolaiseen Musiikkiopisto Juvenaliaan, jossa kaikki tytöt ovat opiskelleet. Yhdessä Kardemimmit on soittanut yli kymmenen vuotta. Pitkä yhteinen historia kuuluu uniikkina sointina niin laulussa kuin soitossakin. Kanteleen soitossa Kardemimmit on edelläkävijä: vuonna 2004 Kanteleliitto valitsi yhtyeen Vuoden kanteleyhtyeeksi, ja seuraavana vuonna se voitti sarjansa kansallisissa kanteleyhtyekilpailuissa. Kardemimmit oli vuosina 2009 ja 2010 Vuoden uusimaalainen yhtye.

Kardemimmit on esiintynyt uransa aikana runsaasti, keikkoja kotimaassa on kertynyt toista sataa. Yhtye on esiintynyt mm. Kaustinen Folk Music Festivalilla, Haapavesi Folkissa, Folklandia-risteilyllä ja yleisurheilun MM-kisojen gaalaillassa.

Kardemimmien esikoislevy Viira julkaistiin joulukuussa 2006. Syksyllä 2009 ilmestyi yhtyeen toinen levy, Kaisla. Kaisla julkaistiin uudestaan vuonna 2012 The Rough Guide to the Music of Scandinavia -kokoelmalevyn yhteydessä bonuslevynä nimellä Introducing Kardemimmit (www.worldmusic.net/scandinavia). Kolmannella albumillaan Autio huvila Kardemimmit jatkaa laulua ja kanteleensoittoa yhdistelevää omaleimaista musiikillista linjaansa. Autio huvila julkaistiin kesäkuussa 2012. Albumi valittiin Vuoden kansanmusiikkilevyksi 2012.

Tällä hetkellä Anna ja Leeni opiskelevat Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa kansanmusiikkipedagogiaa, Maija ja Jutta opiskelevat Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Kaikilla on pääaineenaan kanteleet.

Anna
Jutta
Leeni
Maija